Op vakantie naar het zuiden samen met Thijs

Onze vakantie begon eigenlijk al op 6 september. Lydia kwam uit haar werk en daarna zijn we naar heit en mem gereden. Daar konden we op de oprit slapen, zodat we ’s morgens vroeg konden vertrekken. Dit keer gingen we namelijk op vakantie met Thijs, heel gezellig!

Op woensdagochtend vertrokken we op tijd en reden we richting Duitsland. Na een korte stop voor boodschappen reden we de grens over, de autobahn op. We hebben alleen wat korte stops gemaakt en verder vooral veel kilometers over de snelweg gemaakt. Helaas hadden we ook heel wat file. Aan het einde van de dag hebben we wat gegeten en toen hebben we nog een heel stuk gereden naar de grens van Tsjechië. We kregen een mooie lichtshow van het onweer en vonden uiteindelijk in een bos een slaapplek voor de nacht. We hadden een tentje meegenomen voor Thijs, maar we kunnen in onze bus ook een bed maken boven de voorstoelen. Heel handig gemaakt door de vorige eigenaar! Blijkbaar moeten wel alle balken op een bepaalde volgorde erin, want Thijs ging op bed en het bed stortte in elkaar. Dat is gelukkig maar één keer gebeurd, daarna hadden we de smaak te pakken.

 • Regen, regen, regen
 • Thijs maakt voor het eerst zijn bed

Na een redelijke nacht werden we wakker in het bos in de regen. We hebben een paar mooie foto’s gemaakt onder een treinbrug en zijn toen richting Praag gereden. We wilden misschien nog naar een natuurgebied in de buurt, maar vanwege de regen besloten we toch in één stuk door naar Praag te rijden. We hebben mooi de tolwegen vermeden en na 3 uurtjes rijden kwamen we aan op een camperplaats net buiten het centrum. Zo kon Heinz mooi veilig staan en hadden we alvast een slaapplaats voor de nacht.

Nadat we waren geïnstalleerd zijn we met de tram naar het centrum gereden. Praag is heel mooi, we hebben genoten van alle oude gebouwen en de mooie rivier die er doorheen loopt. De zon brak ook nog door, dus dat was echt een cadeautje! Na een tijdje kregen we honger en hebben we bij een Italiaans restaurantje pizza’s gegeten. Ze hadden allemaal prijzen gewonnen met hun pizza’s, dus ze waren echt goed! Daarna zijn we weer de tram in gestapt en met een detour zijn we weer uitgestapt bij het goede station. Heinz stond al mooi op ons te wachten en zo konden we lekker slapen in Praag.

 • Thijs de streetphotographer 🙂
 • Pizza en bier

De volgende morgen hadden we overleg wat we nu gingen doen. Ons eerste doel was namelijk Praag en nu hadden we het doel al bereikt in 2 dagen. We hebben goed gekeken waar het mooi weer zou worden en besloten richting het zuiden te gaan. We hadden daarnaast ook wel zin in wat bergen, wat het binnenland van Tsjechië niet echt heeft, dus zo gezegd, zo gedaan: richting Oostenrijk! De tolwegen moesten we nog steeds vermijden, dus we reden door kleine dorpjes richting het zuiden. We moesten ook nog boodschappen doen, dus we zochten een supermarkt op google maps. Die leidde ons vervolgens door een rivier heen, dit kon niet goed zijn! Uiteindelijk hebben we een andere supermarkt gevonden, wat boodschappen gedaan en zijn we naar een slaapplek gereden. Dit was een plekje in het bos, aan een stuwmeer. Het is daar ook heel droog geweest in de zomer, dus er stond maar weinig water in het meer. Helaas dus niet genoeg water voor een kanotochtje. Gelukkig hebben de mannen zich prima vermaakt, we kregen een serenade van Thijs op zijn gitaar en hebben lekker gegeten.

De volgende morgen reden we richting Oostenrijk, maar net voor de grens zagen we een Decathlon. Top, want we hadden nog een peddel nodig voor onze kano! Met één peddel ga je namelijk niet zo snel. Dus we hebben er eentje gekocht en reden verder tot we bij de bergen kwamen. Het was prachtig weer en we stonden uiteindelijk op een uitzichtpunt waar ook een hike begon. We hebben even wat gegeten en hebben toen gelijk de hike gedaan naar het hoogste punt. Die was best wel pittig, het ging stijl omhoog en was soms behoorlijk glibberig. Maar op de top aangekomen was het het zeker waard! We hebben foto’s gemaakt, drone gevlogen en zijn toen weer naar beneden gelopen, want we zagen dat er regen aan kwam. We hebben het niet helemaal droog gehouden, maar bij de bus aangekomen konden we lekker de verwarming aandoen. We hebben een heerlijke lasagne gegeten en ijsjes uit de vriezer, echt glamping dus! ’s Avonds hebben we spelletjes gedaan en ’s nachts begon het te regenen.

 • Jeej, Oostenrijk!
 • Het nieuwe slaapplekje
 • steile klim
 • Brothers in arms
 • Dronesie

De volgende dag stond het in het teken van regen, regen, regen. We hebben een flink stuk door de moody bergen gereden en gekeken waar het een beetje mooi weer werd. Gelukkig werd het aan het einde van de dag steeds droger en zonniger. We vonden een slaapplek aan een brede rivier. Het was nog een behoorlijke tocht om er te komen, google maps had ons uiteraard via de moeilijkste weg geleid. Maar het plekje was het wel waard! We hebben er kano gevaren, boekje gelezen en uiteindelijk dus ook geslapen.

 • Van de regen…
 • …naar de zon!

De dag erna was het gelukkig nog steeds zonnig en we zagen de bergen van Slovenië voor ons liggen. We zijn regelmatig onderweg gestopt om drone te vliegen en van mooie plekjes te genieten. Zo vond Jelte bijvoorbeeld een mooie brug over een klein riviertje. Na de hoge bergen werd het in Slovenië weer wat vlakker en zijn we gestopt voor een broodje. Vanuit daar zijn we verder gereden naar een supermarkt waar we een bbq hebben gescoord. Onderin Slovenië vonden we een mooie open plek in het bos, waar we van de zon hebben genoten en hebben gebbqt. We dachten eraan om een tentje neer te zetten voor Thijs, maar ’s nachts waren we blij dat we dat niet hadden gedaan toen we beren geluiden hoorden. Toch maar fijn dat we Heinz dan hebben!

 • De BBQ wordt al warm

13 september en dat betekent: Lydia is jarig! Thijs en Jelte hadden cadeautjes meegenomen, Jelte heeft slingers opgehangen en zo was het een echt feestje. Lydia wilde graag op haar verjaardag in de zee zwemmen, dus we gingen snel op weg naar Kroatië. Bij de eerste stop bij de zee verbaasden we ons hoe warm het was! Zo’n verschil met de bergen en heerlijk 26 graden! Toen begon onze zoektocht naar een camping, want Kroatië is niet een land waar je fijn kunt wildkamperen. Als je het doet heb je een grote kans op een boete en daar zaten we niet op te wachten. Een camping zoeken daarentegen was ook nog heel lastig. In september stikt het van de Duitsers met enorme witte campers en alle campings waar we kwamen zaten vol! We werden er een beetje chagrijnig van, de warmte helpt dan ook niet mee. Uiteindelijk gingen we naar een hele grote camping en daar was gelukkig nog wel plek, ergens helemaal bovenaan waar je het verst moest lopen naar een toiletgebouw. Maar we hadden een plek! We hebben ons gelijk omgekleed en zijn naar de zee gegaan. Daar hebben we gezwommen en gesnorkeld, heerlijk weer na 3 jaar! ’s Avonds zijn we uit eten geweest op de camping. Daar was het heel druk en het personeel deed heel veel moeite om iedereen te bedienen, dus we zijn maar een beetje extra aardig geweest voor ze. De hamburgers gingen er goed in en we hebben een ijsje gegeten op het strand bij zonsondergang. ’s Avonds keken we een film (lang leve wifi!) en was Lydia’s verjaardag voorbij.

De volgende dag zijn we nog lekker een dagje op de camping gebleven. Eerst hebben Thijs en Jelte gekanood en daarna Jelte en Lydia. We hebben nog gesnorkeld en een boekje gelezen en lekker in de zon gezeten. ’s Avonds hebben we nog een film gekeken en toen begon het weer ook om te slaan.

Na ons ontbijt de volgende ochtend hebben we onze spullen ingepakt. Het was niet zulk lekker weer meer en heel veel mensen verlieten de camping, op zoek naar warmer en zonniger weer. Jelte ging broodjes halen bij een vrouw waar hij eerst een heel gesprek mee had over de boeren in Nederland. Ze vroeg hem: ‘Are you awaken?’ euh, ja hoor mevrouw. Voordat we de camping verlieten hebben we nog de watertank bijgevuld en daarna zijn we naar Krk gereden. Hier hebben we een rondje gelopen, hebben we een kasteel bezocht en hebben we geprobeerd een sticker te vinden. Het was nog wel redelijk weer, dus we boften!
Toen we terug waren bij de bus hebben we boodschappen gedaan en daarna zijn we terug gereden naar Slovenië. We stonden veel in de file, ook voor de grens. Jelte en Thijs hebben zich vermaakt met het afspelen van ‘Wy kam fan Fryslân’ en zo ging de tijd heeel snel. Na de grenscontrole konden we weer gewoon doorrijden en zijn we naar de grens van Italië gereden, dichtbij Triëste. Het was een 4×4 plek, maar wij konden er uiteraard makkelijk komen. Jelte en Thijs hebben een klein rondje gelopen terwijl Lydia kookte en na het eten zijn we nog met z’n drieën naar een kasteel gelopen, waar we een hele mooie zonsondergang zagen. ’s Avonds onweerde het in de alpen, wat we heel mooi konden zien vanaf ons slaapplekje, zelf hielden we het droog.

Na wederom een fijne nacht met z’n drieën in de bus, vertrokken we in de ochtend richting Triëste. We gingen elke keer de grens over van Slovenië naar Italië, maar bleven uiteindelijk aan de Sloveense kant, waar het heel hard regende. We reden door de bergen, langs kolkende rivieren. Je zag duidelijk dat het hier de nacht ervoor goed had geonweerd en geregend. Toen we een tijdje door hadden gereden werd het steeds droger en uiteindelijk kwam zelfs de zon erbij. Lydia vond een mooie waterval om heen te lopen, dus rond de middag stopten we op een parkeerplaats en liepen we via een hangbrug over een pad naar een waterval. Aan het einde van het pad zou nog een mooiere waterval zijn, maar dat was een klein miezerig straaltje. Toen zijn we maar weer terug gelopen. We zagen nog wel een hele coole gekko, een zwarte met gele strepen. Zoiets zie je niet in Nederland!

Terug bij de bus hebben we een broodje gegeten en zijn we weer verder gereden naar Triglav national park. Hier zijn we ook geweest met onze reis in 2019 en het is daar zo mooi! We vonden langs de weg weer een waterval en zijn hier ook heen gelopen. Bij een uitzichtpunt waren ook een aantal Vlaamse meisjes die een foto van ons drieën hebben gemaakt, superleuk. Daarna zijn we verder gereden over een kleine pas naar Italië, net over de grens. Daar stopten we bij een felblauw bergmeertje. Helaas begon het net te regenen toen we er aan kwamen, dus konden we niet met de drone vliegen, maar het was er heel erg mooi. Hier hebben we de bus geparkeerd en hebben we lekker gegeten. ’s Avonds begon het heel hard te onweren en was er op een aantal meter van ons een inslag van de bliksem. Gelukkig ging het langzaam over op alleen regen en konden we redelijk slapen.

De volgende morgen regende het nog steeds en was het erg koud (6 graden). Ondanks de regen vond Jelte een mooie waterval in de buurt, waar we heen zijn gereden. Je kon onder de waterval doorlopen, in een soort cave, dus dat was erg cool. Toen we weer nat bij de bus kwamen zijn we verder gereden over mooie bergweggetjes. Langzaam werd het weer droog en zonnig. In de middag zijn we begonnen met het zoeken naar een geschikte slaapplek. We vonden er eentje, maar daar stond al iemand, daarna reden we een ander klein weggetje in, op zoek naar een plek bovenop de berg. Er waren twee weggetjes richting deze plek en de weg waar wij op uit kwamen zag er wel heel erg smal uit. Als we een tegenligger zouden tegen komen, zou het lastig worden. Dus zijn we weer van de berg gereden en hebben we via een omweg de andere weg gevonden naar het plekje. Dit was ook een dun weggetje, maar beter te doen dan de vorige. Jelte en Thijs zijn bij aankomst uiteraard gelijk gaan lopen, Lydia is gaan uitrusten in de bus en heeft gekookt. We hadden een prachtig uitzicht over Italië richting Venetië. Het was er ook erg rustig, maar wel heel erg koud ’s nachts.

Na de koude nacht scheen wel de zon weer in de ochtend. We hebben na ons ontbijt alles weer ingepakt en zijn naar beneden gereden en daarna de Dolomieten in gereden. Dit was echt een prachtige weg, maar het was er wel druk met Italianen. We wilden dit keer niet te ver rijden, zodat we ’s middags ook nog even lekker konden chillen. Rond 12 uur kwamen we dus aan op ons plekje, een heel mooi wildkampeerplekje aan een rivier. Lydia heeft een boek gelezen en Jelte en Thijs hebben eindelijk hun dam kunnen maken, dat wilden ze al de hele vakantie. Het was heerlijk in de zon, echt genieten! ’s Middags kwam er ook een andere bus even verderop staan, ook Nederlanders. Uiteraard maakte Jelte een praatje met ze en even later zaten we met z’n allen om een kampvuur. Even later bleek ook dat we Joa en Diede indirect kenden door Tirsa en Donny, vrienden van ons die ook op reis zijn en die vaak met hun hadden opgetrokken. Kleine wereld, dat vanlife wereldje! Toen zij ’s avonds nog moesten werken, hebben wij nog wraps gemaakt en bij het kampvuur gezeten, heerlijk zo’n sfeertje.

 • Zondagse wandeling
 • De dam van Jelte en Thijs
 • Ons slaapplekje
 • Met Joa, Diede en Joep

De volgende morgen had Lydia het idee om naar het Gardameer te rijden. Zij is daar met haar ouders vroeger wel geweest en in de T3 (met onze vorige bus) hebben we daar ook al eens gekampeerd. Daarnaast werd het daar lekker warm en hadden we wel zin om in een meertje te zwemmen. Dus zo gezegd, zo gedaan. We deden nog even wat boodschapjes en reden toen naar het Gardameer. Uiteraard was het daar erg druk, maar we vonden een plekje op een kleine camping. We konden onder de weg door een tunneltje en dan waren we zo op het kiezelstrand. We hebben toen lekker in het meer gezwommen, in de zon gezeten en we konden lekker warm douchen. Naast de camping was een restaurant waar we heerlijke pizza’s hebben gegeten en waar we likeur en limo cello mochten proeven van de baas. Het waren hele aardige mensen!

De camping lag aan een drukke weg, dus het was ’s morgens ook al snel tijd om op te staan. We stonden heel lang in de file doordat we langs de zuidkant van het Gardameer wilden gaan. Het was er erg druk en we waren dan ook blij toen we konden stoppen en nog even in de zon konden zitten. We hebben daarna best lang door gereden, zodat we de drukte uit konden. Uiteindelijk sloten we weer achteraan in een nieuwe file en toen draaide Jelte om: hij had een ijssalon gezien en wilde eerst ijs. En tjonge, dat was echt zulk lekker Italiaans ijs, smullen! Toen we daarna weer de file in gingen, konden we het wel weer aan. We zijn uiteindelijk een bergpas opgereden en bijna bovenaan gestopt. We hadden een fenomenaal uitzicht, dus Thijs heeft drone gevlogen en mooie foto’s gemaakt. Er kwamen ook kleine kuddes geitjes voorbij, waar Lydia natuurlijk weer gek van was. Een prachtig einde van de dag!

 • Langs het Gardameer naar beneden
 • Ons nieuwe slaapplekje
 • Het uitzicht vanuit de bus
 • Deze geitjes hebben een mooi uitzicht!

In de ochtend zijn we de pas af gereden naar de top en hebben we veel drone gevlogen. Het was echt een prachtige weg en er reed bijna niemand, super tof! Toen we weer beneden kwamen, zijn we even verderop weer een bergpas op gereden, eentje die we met de T3 ook al eens hebben gereden: de Splügen pas. Het was prachtig weer, dus de pas was echt genieten. We moesten 51 tornanti (haarspeldbochten) omhoog en zijn onderweg nog gestopt bij een waterval, die we vanaf de bovenkant konden zien. Uiteindelijk kwamen we aan de andere kant van de pas in Zwitserland terecht en zijn we uiteindelijk gestopt ergens onder Liechtenstein. Het was even zoeken naar deze camperplaats, maar het was wel erg mooi aangelegd en we stonden er alleen. Tevens was er een wc, dus dat was ook weer mooi meegenomen. We hebben hamburgers gegeten en zijn toen gaan slapen.

 • De 51e haarspeldbocht naar boven
 • En weer naar beneden

De volgende morgen zijn we naar Liechtenstein gereden. Daar hebben we geparkeerd in het centrum van de stad, met uitzicht op het kasteel waar de koning en koningin wonen. We liepen het stadje in op zoek naar een sticker en vonden er zowel eentje van Zwitserland als van Liechtenstein (wel de duurste stickers ooit!). Daarnaast kon je een stempel van Liechtenstein in je paspoort laten zetten, dus dat hebben we toen ook gedaan. Toen we weer terug kwamen bij de bus kwam er een man naar ons toe die ook een camper aan het ombouwen was en die samen met een vriend een camper ombouw bedrijf heeft in Liechtenstein. We hebben even met ze gepraat en ze hebben even in de bus kunnen kijken. Toen hebben we met z’n drieën overlegd wat we zouden gaan doen. We hadden nog een paar dagen voor we weer in Nederland moesten zijn. We besloten om behoorlijk wat kilometers te gaan maken, zodat we de volgende dag naar Moviepark Germany konden gaan. We hebben dus snel alles ingepakt en zijn toen van Liechtenstein naar net onder Keulen gereden. Daar kwamen we ’s nachts, in het donker aan op een camperplaats en zijn we gelijk gaan slapen.

’s Morgens zijn we weer op tijd opgestaan en met wat file kwamen we uiteindelijk nog redelijk op tijd aan bij het park. Eenmaal in het park was het er superrustig! We hoefden voor geen enkele attractie in de rij te staan, dus na een aantal uren hadden we eigenlijk alle attracties al bijna gehad en waren we ook een beetje gaar. We hebben toen besloten om weer naar huis te rijden, dus nadat we bij de McDonald’s waren gestopt voor wat eten waren we ’s avonds weer veilig thuis.

Je kunt je wel voorstellen dat we na deze trip van 16 dagen, 8 landen en 3750km best even moesten bijkomen. Van een citytrip in Praag, naar hikes in de bergen, naar snorkelen in de Adriatische zee. Eindeloos veel pizza, bergpassen, kampvuur en dronevliegen. Het was fantastisch en Thijs vond het de beste vakantie die hij ooit had gehad. Op naar de volgende!