Week 49 – Sinterklaas in Spanje

Zondagochtend, we worden rustig wakker op een rotsachtige kust tussen de slaperige campers. Een heerlijk relaxed sfeertje en we genieten van de zon die langzaam opkomt en alsmaar sterker wordt.

Terwijl we na het ontbijt nog lekker buiten zitten bij te bruinen komt er spontaan een Nederlandse vrouw met twee kinderen langs om een praatje te maken. Ze vertelt ons dat ze met z’n vieren op reis zijn in hun Volkswagen T2 busje. Hoe tof is dat! We praten over onze reizen en delen zakjes met chocoladepepernoten (die Lydia’s ouders hadden meegenomen) uit aan hun kinderen. Blij verrast liepen ze terug naar hun bus. Wij konden het natuurlijk niet laten om ook even hun busje te komen bewonderen en gingen daarom in de middag ook even wandelen.

Het was een aardig stukje lopen langs de kust, overal stonden campers en busjes, het leek weer op één grote kleurrijke camping. Heel gezellig hoor en er zitten bijzondere exemplaren bij, veel omgebouwde busjes of unieke campers. Met een grote MAN 4×4 truck uit Nederland maakten we een praatje, de truck is in vele bijzondere landen geweest en de eigenaren hadden mooie reisverhalen. Ook zei genoten nu, op hun oude dag, heerlijk van het zonnetje hier in Spanje. Vlak bij de Volkswagen stond ook nog een bijzondere blauwe bus met een gezellig hippie sfeertje binnenin.

We ontmoetten Michaël, Sonja en hun twee kinderen Rafael & Roos op het strand. Meteen hadden we leuke gesprekken, over hun prachtige VW busje, maar ook over het geloof. Ze waren ook christenen en we konden vertellen over hoe God ons door deze reis geleid had en welke bijzondere mensen we eerder al ontmoet hebben. Zij vonden het heel mooi om op hun beurt ons weer te ontmoeten en bijzonder hoe het zo gelopen was. Dat ze zo door een wandeling al aan pepernoten voor Sinterklaas gekomen waren! Het begon al gauw weer te schemeren en we besloten te verhuizen om naast hun te staan. Na een wandeling en een korte rit kwamen we aan en even later zaten we met z’n zessen te eten in onze bus. Buiten wordt het in de avond best koud namelijk.

Ook in de volgende ochtend hadden we leuke gesprekken en gaven we elkaar tips voor de vervolgreis. Zo hebben we hun in contact gebracht met Joost & Nathalie die we vorige week hebben ontmoet. Bij hun appartement zit ook een verwarmd zwembad wat wellicht een leuk uitje kan zijn. Later in de week zagen we via Instagram dat ze ook op bezoek zijn geweest! Erg bijzonder hoe het zo gelopen is en we ervaren opnieuw dat we hierin Gods leiding mogen ontdekken, dit is Going His Way in de praktijk! Ook Michaël noemde dit en dat was heel tof om te horen. Aan Sonja heeft Lydia het boek “Waarom grijpt God niet in” van Wilkin v/d Kamp weggegeven. (wederom meegenomen door Lydia’s ouders!)

Nu was het toch tijd om verder te reizen en na een mooie foto van ons en onze oldtimers vertrokken we toch echt! We reden een prachtige weg door de bergen en verdwenen langzaam in de mist toen we op een parkeerplaats bij een kasteel aankwamen. Het begon te regenen en Jelte greep zijn kans om de bus weer eens even te wassen. Later in de middag kwam nog een Mercedes bus, een slagje langer, nieuwer en hoger aanrijden. In de nacht begon het te stormen en hard te regenen. De bus schommelde weer flink en ook in de ochtend regende het. Een wandeling naar het kasteel zat er niet in, dus we gingen wederom op pad en reden dit keer een flink stuk.

Al sinds de voorbereidingen voor onze reis hebben we contact met een aantal Nederlandse stellen die in een vergelijkbare Mercedes bus op reis zijn. Reuze gezellig, we wisselen mooie overnachtingsplekken en bezienswaardigheden uit terwijl we allemaal onderweg zijn. Heel handig ook wanneer we elkaar met de techniek en het onderhoud kunnen helpen. Naast ons waren er nog twee stellen uit de groep in Spanje en zo kwam het idee om elkaar te ontmoeten rondom Sinterklaas. Via Park4Night is een plek uitgekozen waar we op 5 december dan ook echt pakjesavond zouden gaan vieren. Wij zijn er vandaag alvast naar toe gereden. Het was een mooie picknickplaats, hoog tussen de bergen. Lekker rustig, we stonden alleen.

Tussen de buien door hebben we nog een paar mooie wandelingen gemaakt door het gebied. Je kon via een steil pad omhoog klimmen en van een prachtig uitzicht genieten. Het was wel fris, dus we hebben lekker de houtkachel aangezet. Ook op de volgende dag genoten we zo weer van een heerlijk gezellig sfeertje binnen.

In hun witte Mercedes 609 genoemd Walter kwamen Thomas, Lillian & Luuk (@onsbusavontuur) in de middag als eerste aan. We hebben hun in Albanië eerder dit jaar ook al ontmoet, een leuk weerzien! Nog geen vijf minuten later kwamen ook Niels, Shirley & Yente (@nielshirleyente) aan in hun bonte Mercedes 613 genoemd Esmeralda. De kleur kan het beste vergeleken worden met een engels dropje, geel met zwart en roze! Met Niels had Jelte al veel technische zaken uitgewisseld en dat werd al snel in de praktijk gebracht toen even later de olie van Esmeralda gewisseld werd. We hebben allemaal in onze eigen bussen gegeten en toen de kinderen op bed lagen verzamelden we in Esmeralda. Deze bus is een unieke Wide-Body, dat wil zeggen: langer, breder en hoger als onze bus. Lekker ruim dus en reuze gezellig van binnen. We konden mooie verhalen uitwisselen van onze gezamelijke reizen en de avonturen die we hadden beleefd met onze bussen.

De volgende dag genoten we samen van het zonnetje die af en toe doorbrak en de spelende kinderen. Yente en Luuk kunnen het goed met elkaar vinden en ze hadden veel plezier van hun cadeaus! De mannen keken onder elkaars motorkap en speelden samen met Lydia een spelletje Jeu de Boules. Gisteravond was nog een Nederlandse camper gearriveerd, met daarin een reizend gezin met twee kinderen. Later op de dag kwamen Max & Evelien (@banana_vanlife) in hun knalgele bus. Wij hadden hun uitgenodigd voor Sinterklaas en dat aanbod hadden ze aangenomen! Later genoten we dankzij hun ook van heerlijke pepernoten, ze bleken zes kilo te hebben ingeslagen! Er kwam nog een Nederlands stel in een busje en zo leek de parkeerplaats op een klein stukje veroverd Nederland.

’s Avonds aten we samen met Max & Evelien in onze bus om daarna met z’n achten te verzamelen in Esmeralda. Een super leuke avond volgde waarbij we streden om cadeaus die we allemaal zelf hadden ingebracht. Er werd hard gevochten om nieuwe spelletjes, een Donald Duck, een weerstation, onze schelpen en een pakje batterijen. Naar mate de avond vorderde steeg het enthousiasme en ja, helaas.. Yente werd wakker. Moe gestreden gingen we naar bed.

De volgende morgen maakten wij ons klaar om weer verder te reizen. Nog even water bijvullen, Niels een rondje laten rijden in onze lichtgewicht 613, de kitspuit uitlenen voor een lekkage, een broodje eten, afscheid nemen en we vertrekken weer! Op naar de volgende ontmoeting, we hadden wederom iets afgesproken met een reizend stel via Instagram. Vanwege een kleine miscommunicatie kwamen we Wouter & Elske (@we_vanlife) voor het eerst tegen in tegenovergestelde richting op de snelweg. We keerden om en reden een prachtige weg de bergen in. Even later konden we hun in het echt ontmoetten en parkeerden onze bus naast hun knalgele oud-DHL bus.

We werden gastvrij ontvangen en dronken lekkere thee bij hun binnen. Ze waren zes weken geleden gelijk na hun trouwen op reis gegaan en dat maakte een bijzonder verhaal. We konden als christenen onder elkaar weer vertellen over onze ontmoetingen met Arne, Anne en Yvonne en hoe we daarin en in onze reis God’s leiding hebben ervaren. Het avondeten werd gekookt door Lydia en als toetje maakte Wouter een heerlijke appeltaart in hun wonderpan.

Het was de volgende dag strakblauw en we zaten lekker in het zonnetje te genieten van nog een stukje appeltaart. Eigenlijk wouden we weer verder reizen, maar het was veels te lekker om te vertrekken. Ook deden de zonnepanelen van de bus van Wouter & Elske het niet. Na wat meten met onze multimeter bleek de fout toch echt op het dak te liggen. Door hun bus met de achterkant naast die van ons te parkeren, kon Jelte via onze bus op die van hun klimmen. Er bleek wat los te zitten, dus ook onze meegebrachte soldeerbout en wat bedrading kwam goed van pas! Het was mooi om zo te kunnen helpen en op deze manier hadden we de extra bedrading niet voor niets meegenomen! De bus werd in het zonnetje gezet om op te laden en we liepen met z’n vieren naar een uitkijkpunt om van het uitzicht te genieten.

We stonden vlak bij een enorme stuwdam en het uitzicht was verbazingwekkend. Het lijkt dan bijna op een schilderij wat omver zal vallen als je je hand uitsteekt. Al gauw daalde de temperatuur weer en zaten we weer binnen in de tot huisje omgebouwde gele pakketbus. We hebben die avond gezellig samen spelletjes gespeeld.

3 Replies to “Week 49 – Sinterklaas in Spanje”

 1. Bijzonder die ontmoetingen met mede-reizigers! Speciaal wanner blijkt dat ze ook christen zijn.
  “ En de Geest doorbreekt de grenzen, die door mensen zijn gemaakt!” (Opw 167).
  Liefs vanuit nat Noord Nederland! 🌧

   1. Leuk verhaal weer, dit sintfestijn….
    Zo’n Nederlandse happening met zoveel campers en zoveel verhalen en uitgewisselde ervaringen doet een beetje slot-akkoordig aan..
    Passend einde van een hele inspirerende reis….erg genoten van jullie verhalen!👍
    Maar geniet nog maar lekker van het laatste eindje…het zal straks wel weer wennen zijn!! Elke dag hetzelfde uitzicht😀…..

Comments are closed.