Week 25 – De oostkust van Griekenland

Op maandagochtend hadden we wel weer zin om een stukje te rijden. We reden over een weg met aan de linkerkant bergen en aan de rechterkant de zee richting Epidavros. Onderweg kwamen we een winkel tegen waar ze veel watersportartikelen hadden. Daar hebben we ook voor Lydia een fullfacemask gekocht, zodat ze weer kon snorkelen. Toen we bij Epidavros aankwamen, reden we een smalle weg in, die vol met gaten en kuilen zat. Aan het eind van de weg lag een prachtige baai met helderblauw water en een klein schiereilandje. Daar zijn we gaan staan en hebben we eerst een duik genomen in de zee. We hebben ook gelijk gesnorkeld en dat was daar heel erg mooi. Er waren veel verschillende soorten vissen in grote scholen en langs het schiereilandje konden ze zich mooi verstoppen.

Toen we weer wat afgekoeld waren, heeft Jelte nog een praatje gemaakt met een stel waarvan de vrouw uit Spanje kwam en de man uit Argentinië en daarna heeft hij een praatje gemaakt met een Nederlands stel. Jasper en Lydia (jaja, naamgenoten!) reizen ook voor langere tijd in hun bus en zo hadden we veel gemeenschappelijk. We hebben ’s avonds samen bij onze bus gezeten, gegeten en gepraat. Wij zouden eigenlijk de dag erna weer verder trekken, maar de volgende ochtend besloten we toch nog een dagje te blijven. Het is er onder water, maar ook op het land erg mooi en we hadden het naar ons zin met Jasper en Lydia. We hebben ’s morgens lekker gezwommen en gesnorkeld en ’s middags kwam het Duitse stel met eenzelfde soort bus als Heinz (die mensen die wel al eerder tegen waren gekomen) ook op het plekje staan. Jelte had ze getipt over deze mooie plek.

‘s Avonds hebben we geprobeerd vissen te vangen voor het avondeten. Jasper had een vislijn met twee haakjes en vieze wormen (niet zoals Nederlandse wormen, ze leken meer op duizendpoten), maar er beet maar één vis en die was een beetje klein. Die hebben we toen maar terug gegooid en toen hebben we wat eten bij elkaar gescharreld en samen bij hun bus gegeten. Het onweerde, maar daarna zagen we de maan opkomen. Die was vol en gigantisch groot, dus daar hebben we van genoten. We hebben nog mooie plaatsen met elkaar uitgewisseld en kwamen erachter dat we elkaar al op instagram volgden. Haha kleine wereld.

De volgende morgen hebben we nog een polaroidfoto gemaakt voor Jasper en Lydia en zijn zij weer vertrokken. Jelte heeft nog even gepraat met het Duitse stel, terwijl Lydia in de zee stond. Daarna zijn we aan het begin van de middag naar Korinthe gereden. We zijn als eerste naar de Lidl gegaan, want we hadden helemaal geen eten meer. Toen we terug kwamen was het in de bus 41 graden! Nadat we alles hadden ingeladen, zijn we naar ancient Korinthos gereden. Daar hebben we eerst onze was afgeleverd bij een wasserette (15 kilo voor €15,- inclusief wassen, drogen en opvouwen!) en zijn daarna naar een parkeerplaats gegaan. We hebben wat gegeten en zijn toen naar de archeologische site gelopen. Het was bloedheet en toen we er aan kwamen, zagen we dat het er niet heel bijzonder uitzag. Alles bij elkaar gaf dat we even niet wilden betalen om naar oude stenen te kijken (zo ga je er na een tijdje over denken als je op elke straathoek een archeologische site ziet).

We zijn weer terug naar de bus gelopen en zijn naar de zee gereden, omdat we dachten dat dit een oude haven zou zijn. Dat was helaas niet zo, we kwamen bij een winkelcentrum. Op zich vonden we dit niet heel erg. Winkels zijn namelijk erg koel! We hebben gezocht naar een afwasborstel en vonden die in een Griekse supermarkt, eindelijk! Ook hebben we een ijsblokjesmaker meegenomen en handige sluitinkjes. Daarna hebben we gegeten op het parkeerterrein van het winkelcentrum en zijn we naar het kanaal van Korinthe gereden. Er was een loopbrug over het kanaal heen, waar we hebben gekeken hoe een zeilboot er doorheen ging. Het kanaal is een enorme kloof, dus op de brug stonden we aardig hoog. We raakten aan de praat met een Vlaams stel, die op de fiets (!) vanuit België naar Iran aan het rijden waren. Respect! We zijn weer naar de bus gelopen en zijn toen naar een waterpunt gereden, waar we onze watertank weer hebben gevuld. Daarna konden we onze was ophalen. Alles was weer heerlijk schoon, een hele goede service! Als slaapplekje hadden we de parkeerplaats van Akrokorinthos uitgezocht. Deze burcht ligt bovenop een berg, waarop je de hele omgeving kunt bekijken. We hadden een prachtig uitzicht vanaf de bus.

’s Morgens zijn we op tijd opgestaan en als één van de eersten Akrokorinthos in gelopen. In de ochtend was het nog lekker koel. Het was een behoorlijke klim, maar het uitzicht op de hoogste toren was heel mooi. Je kon op een ander punt ook ancient Korinthos zien liggen, dus je had eigenlijk een heel goed beeld hoe het er vroeger uit heeft gezien. Toen we weer bij de bus kwamen hebben we afgewassen, hebben we alles ingepakt en zijn we een heel stuk gaan rijden. We wilden eigenlijk naar Athene gaan, maar we hoorden verschillende nare verhalen over je auto parkeren in de stad, berovingen en dat de stad enorm druk is om in te rijden, waardoor we besloten om heel Athene te skippen. Alle plekjes rond Athene hadden ook slechte reviews, dus besloten we 3 uur te rijden naar een plekje aan zee. Het was voor Heinz wel een pittige tocht, hij moest veel bergen beklimmen. We roken ook steeds vaker een aparte lucht als we bergop gingen, maar konden niet ontdekken waar het nu vandaan kwam. Na een lange reis reden we langs een bergweg en zagen we de zee weer liggen. We reden naar beneden, het dorp in en toen langs de haven een zandweg op. Deze eindigde bij een klein kiezelstrand, waar we Heinz pal aan de zee konden parkeren. We gooiden alle ramen open en sprongen de zee in. Je moest wel uitkijken waar je dat deed, want er waren best wat zee-egels. Daarna heeft Jelte nog gesleuteld aan de bus, Lydia haar boek uitgelezen en hebben we gegeten. ’s Avonds zijn we op tijd naar bed gegaan. Op het plekje was het erg rustig. Er kwamen alleen laat in de avond vissers achter ons staan, waardoor je toch wat alerter gaat slapen.

De volgende morgen deden we rustig aan. Jelte heeft nog gesleuteld, we hebben nog gezwommen en in de zon gelegen. Lydia heeft daarnaast ook een vliegticket naar Nederland geboekt. O help, denken mensen nu, maar er is niks te vrezen. We vinden elkaar en het reizen leuk, maar Lydia wilde graag op de bruiloft van één van haar beste vriendinnen zijn. We hebben al een tijd lang gekeken naar vliegtickets, maar ze waren erg duur. Deze morgen vond ze dan eindelijk iets goedkoops, dus toen was het rond. Ze zou 5 dagen later vanuit Thessaloniki vertrekken, dus hadden we nog best wat kilometers te maken. Rond 2 uur vertrokken we dus weer en reden we als eerste naar een tankstation. Daar waren ze helemaal enthousiast over de bus. We reden weer 2 uur naar een volgende plek. Het landschap is heerlijk om naar te kijken, al die bergen! Onze eindbestemming was bij een strand, waar we ook weer aan het strand parkeerden. We konden in de hangmat liggen, zwemmen en genieten van een koude stranddouche. Lydia heeft nog een lekkere lasagne gemaakt (we hadden eindelijk lasagnebladen gevonden in de Lidl) en we hebben nog een film gekeken.

Op zaterdag besloten we eerst even te genieten van deze plek. Jelte vond een half surfbord en zo hadden we opeens een boot! Gelukkig maar, want er waren veel kwallen, dus zwemmen zat er niet echt in. We hebben een beetje gepeddeld in de zee, in de zon gelegen en onder de douche gestaan. Lydia zat net even binnen toen Jelte opeens riep: dolfijnen! Lydia racete naar het strand, greep het surfbord en peddelde de zee op (stiekem had ze hier de hele dag al op gehoopt). Daar was een groep van ongeveer 15 dolfijnen en Lydia kon een klein stukje met ze mee peddelen (dolfijnen zwemmen best snel!). Voor haar was dit één van de leukste momenten in Griekenland.

Hierna hebben we gedoucht en even later zagen we weer een groep dolfijnen. Toen hebben we de drone gepakt en konden we ze een heel stuk volgen. (heeele gave beelden voor een volgende video!) Helaas had Lydia geen volle batterij gepakt, dus net op tijd haalde ze de drone binnen. Hij had nog maar 10% batterij, oeps!
Na deze dolfijnenervaringen pakten we alles in en gingen we weer op weg. We zijn eerst een stuk over de tolweg gegaan, omdat dit meer dan een uur scheelde. We tankten nog ergens heel goedkoop en reden naar een volgend strand. Hier was het heel druk en het strand zelf was niet heel erg schoon. We parkeerden aan het uiterste van het strand, waar we de hangmat ophingen en lekker konden eten. ’s Avonds koelde het nauwelijks af en toen we uiteindelijk sliepen, werden we om 2 uur weer wakker, omdat er een beachbar was, die ongelofelijk luide muziek afspeelde. Het was onmogelijk om daarmee te slapen, dus zijn we naar het andere uiteinde van het strand gereden en daar hoorde je de muziek iets minder hard. Daar hebben we nog iets kunnen slapen, maar na het ontbijt en het checken van de bandenspanning, zijn we toch maar weer snel vertrokken.

We reden langs de kust steeds meer richting Thessaloniki en na een weggetje over twee kleine bruggen, kwamen we in een dorpje terecht met een zandstrand. We hebben daar nog lekker op het strand gelegen en in de zee gezwommen, maar de zee was zo warm dat je er niet meer van afkoelde. De zee was bijna warmer dan de buitentemperatuur! Jelte heeft toen nog besloten om de waterpomp hier te vervangen. Dat ging eigenlijk heel voorspoedig, hij zat er zo op! We hebben verder lekker gegeten en een rustige nacht gehad.

De volgende dag zijn we naar Thessaloniki gereden, wederom met een stukje tolweg, zodat het iets sneller ging. In Thessaloniki zijn we naar de McDonald’s gegaan. Niet per se om het eten, ook al was de boerenfriet erg lekker, maar vooral om de WiFi. Zo heeft Lydia heeft haar e-tickets kunnen downloaden voor haar vlucht. Na de McDonald’s zagen we dat er aan de overkant een zelfwasserette was voor de auto. Via een omweg (je mocht de weg niet oversteken) zijn we het terrein op gereden, maar Heinz paste net niet in de box. We mochten de bus er wel voor zetten, zodat we eerst de ene helft en daarna de andere helft konden wassen. Dat werkte best goed. De twee jongens die er werkten maakten allemaal foto’s van de bus, want ze vonden hem helemaal geweldig. De ene jongen vertelde dat hij ook wel een zo’n reis wilde maken met een busje en van de andere jongen kregen we stickers van de wasserette (Uwash). Het grappige is dat dit bedrijf uit Polen komt en we in Polen de bus voor het laatste hebben gewassen bij eenzelfde wasserette, grappig! Nadat Heinz weer brandweerrood was, reden we naar een plekje waar we aan het begin van Griekenland ook al hadden gestaan. Het was er best wel druk met Grieken, maar nadat we op het strand hadden gelegen, ging het onweren en was iedereen binnen een paar minuten verdwenen. We hebben voorin de bus gegeten en gekeken naar het onweer.

Dinsdag hadden we nog een hele dag, want Lydia zou pas de dag erna naar Nederland gaan en het vliegveld was om de hoek. We hebben dus wat dingen in de bus gedaan, gezwommen, op het strand gelegen en lekkere stranddouches genomen. ’s Avonds ging het weer onweren en koelde het lekker af.

Woensdagochtend ging de wekker al vroeg. We hebben ontbeten, Lydia heeft haar tas nog ingepakt en toen zijn we eerst naar de Lidl gereden. Lydia heeft nog wat eten voor onderweg gekocht, terwijl Jelte goedkoop tankte bij het tankstation verderop. Daarna zijn we naar het vliegveld gereden. Daar wilden we op een parkeerplaats gaan staan, maar je had er blijkbaar een speciaal pasje voor nodig, dus moesten we weer achteruit. Altijd vervelend, want we zijn groot en mensen willen natuurlijk parkeren, dus willen er snel langs. Gelukkig is Jelte een prima bestuurder, dus kon hij ons eruit halen en ergens anders parkeren. Daarna zijn we naar de vertrekhal gegaan, heeft Lydia zich ingecheckt en daarna hebben we afscheid genomen. Heel apart om na een half jaar fulltime samen opeens alleen te zijn.

4 Replies to “Week 25 – De oostkust van Griekenland”

  1. Heerlijke strand-verhalen! En geweldig zeg om met wilde dolfijnen mee te peddelen! Wat een ervaring! Top!!!

    1. Ja zon-zee-strand doet het goed! Vooral met de wat warmere temperaturen is het heerlijk om elke keer weer aan het strand te staan om een duik te nemen! We hebben welgeteld misschien 5 nachten niet! aan het strand gestaan in Griekenland!

  2. Heerlijk wat een belevenissen, moest nog aan jullie denken want we zagen vorige week in Zuid-Italië dolfijnen. Grappig dat jullie ze bijna tegelijkertijd ook zagen. Veel mooier dan die lompe potvissen;). Groetjes

Comments are closed.