Week 23 – West-Griekenland

Op zondag bleven we op ons mooie plekje staan en hebben we op het strand gelegen, gezwommen en weer een koude stranddouche genomen. Jelte heeft ’s middags van bamboestokken plinten gemaakt voor om het dakluik, wat heel leuk is geworden. ’s Nachts stonden we helemaal alleen op dit plekje. Het weer sloeg ook om, het regende ’s nachts hard en ’s morgens was het ook nog bewolkt.

We besloten om weer een stuk verder te rijden, langs de kust naar beneden. Op een gegeven moment zagen we een oude stadsmuur, waar we zijn uitgestapt om het te bekijken. Eigenlijk waren we niet heel erg onder de indruk van de muur, maar meer om alle beestjes die er rondliepen. Er was een mierensnelweg, waar de mieren allemaal kleine of grotere stukken gras meesleepten, maar er waren ook mooie sprinkhanen, kevers en krekels. Het is leuk om te zien dat Griekenland andere dieren heeft, maar ook meer biodiversiteit. Waarschijnlijk wordt dit ook veroorzaakt door de vele wilde bloemen en bijenkasten. In Nederland moet elk stukje land meestal een functie hebben, maar hier laten ze de natuur ook vaak hun gang gaan. Ook hebben ze hele andere akkerbouw. Zo hebben ze heel veel olijfbomen, maar ook sinaasappel-, citroen en perzikbomen en ook lavendelbosjes.

Hierna reden we verder naar een Lidl, waar we boodschappen deden en een broodje aten. Daarna reden we langs de kust. We kregen ’s middags een berichtje op onze website van andere Nederlanders die ons hadden gezien op de parkeerplaats van de Lidl, grappig! Op een gegeven moment reden we over een weggetje, keek Jelte in zijn spiegel en leek het alsof hij dubbel zag. Er zat een andere oude Mercedes brandweerauto achter ons. We stopten en stapten uit, maakten een praatje met het Duitse stel en bekeken elkaars bussen. Daarna reden we een heel stuk achter hen aan, langs de mooie kustweg (die wel wat weg had van de weg naar de Noordkaap, maar dan met minder sneeuw 😊 ). Wij zijn uiteindelijk eerder gestopt op een plekje op een heuvel, waar we een mooi uitzicht hadden over de eilanden (Kefalonia en de kleinere eilanden eromheen). We hebben hier een rustige nacht gehad. Het was ook lekker koel, omdat het nog steeds bewolkt was.

De volgende morgen maakten we ons weer klaar om weer een stuk te rijden. We reden eerst naar een heel apart dorpje. Het lag middenin een meer en aan beide kanten was een brug, zodat je naar het stadje kon komen. Wij dachten zelf dat het er best toeristisch was, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. We liepen door het stadje en kwamen langs een winkeltje met schoonmaakmiddelen. Helaas hadden ze hier ook geen afwasborstel (dat kennen ze überhaupt niet in oost-Europa geloof ik), maar we kochten wel wat schoonmaakmiddel om schimmel te verwijderen. De uitsparingen in de muur voor Jelte’s hoofd en voeten zijn heel handig, maar waar het matras tegen de muur zit, gaat het snel schimmelen, omdat daar minder isolatiemateriaal zit…daar hadden we van tevoren niet aan gedacht. Het waren hele aardige mensen in het winkeltje en daarna liepen we door het stadje en weer terug naar de auto. We wilden nog een kaart kopen en reden daarvoor een paar dorpjes verder naar een boekwinkel. Weer een aardige mevrouw hielp ons met het uitzoeken van een kaart en belde zelfs het postkantoor voor ons op. Die zou namelijk om één uur sluiten en het was vijf voor één. Nadat we een gedetailleerde beschrijving hadden gekregen van hoe we moesten lopen, liepen we best nog een flink stuk naar het postkantoor. Daar konden we de kaart schrijven en op de post doen. Heel aardig dat deze meneer was gebleven voor ons! Daarna liepen we terug naar de bus, waar de temperatuur alweer aardig hoog was (als we hem in de zon laten staan is het meestal boven de 30 graden, soms zelfs bijna 40, als we terug komen). We zetten alle raampjes open en reden verder richting Patra. We kwamen uiteindelijk op een plekje aan de zee, waar we een mooi uitzicht hadden over de bergen, de brug naar Patra en de stad zelf. Het plekje was erg rustig en ook ’s nachts werden we niet gestoord.

Op woensdag scheen de zon weer, jeej! We reden over een mooie bergpas naar de brug van Patra. Het was een soort Erasmusbrug keer 5, met mooie spijlen. Het koste wel behoorlijk wat tol om eroverheen te rijden, maar het was de enige mogelijkheid behalve een ferry om naar dit grote eiland te gaan. In Patra hebben we nog wat brood gekocht bij de Lidl en moesten we bijna de bedelende meisjes van ons afschudden. Ze waren erg opdringerig (en dat terwijl je het geld in hun zak hoorde rinkelen…). We reden dus gelijk maar iets verder, naar – in onze ogen – de kleinste IKEA ter wereld. We liepen er een rondje, omdat we hoopten dat ze hier een afwasborstel hadden, en verbaasden ons over de kleine winkel. De restaurants in de IKEA’s in Nederland zijn denk ik 3 keer zo groot als deze IKEA op zichzelf, heel grappig! Daarna reden we verder langs de kust naar een plek aan het strand, dat een beschermd gebied was, omdat er zeeschildpadden nestelen. Er stonden twee andere campers (Duitsers, of course) en daar konden we mooi bij staan. Jelte heeft eerst op het strand gelopen en vond een dode schildpad, maar ook een nest. Samen zijn we er nog eens gaan kijken en hebben we foto’s gemaakt. Er was namelijk een opdracht voor ons dat we naar Zakynthos moesten gaan om te kijken hoe de zeeschildpadden uit hun ei kwamen. Nu is de ferry naar Zakynthos belachelijk duur voor een camper, dus hebben we op dit strand maar foto’s gemaakt van het nest. De eieren komen pas eind september uit, dus helaas kunnen we daar niet op wachten, maar het was wel leuk om te zien dat zeeschildpadden hier echt hun eieren in het zand begraven.
’s Avonds had Jelte nog een leuk gesprek met de buurman. Hij had zelf ook eenzelfde soort bus gehad en nog een voorloper van onze bus, waarmee hij in de jaren 80 door Afrika heeft gereisd. Hij was helemaal enthousiast en vond, zoals iedereen, onze houtkachel geweldig.

Toen we ’s morgens wegreden, filmde de buurman ook ons vertrek. We reden nog steeds langs de kust naar beneden en wilden een foto maken van het eiland Zakynthos. We reden naar een dorpje, waar op een heuvel een kasteel lag. We hebben de bus geparkeerd, een sticker gekocht in een souvenirshop en zijn toen naar het kasteel gelopen. Vanaf het kasteel had je een prachtig uitzicht over de omgeving, waar ze voornamelijk aardbeien telen en olijfbomen hebben.

Na een rondje door het kasteel reden we weer verder en zagen we dat we dichtbij Olympia zaten, de geboortestad van de Olympische Spelen. We besloten toen daarheen te rijden en een kijkje te nemen. Olympia is behoorlijk toeristisch, overal zijn souvenirshops en in ancient Olympia hebben we Amerikanen, Italianen, Duitsers, Fransen, Nederlanders en heel veel Aziaten gezien. Olympia zelf heeft een archeological site, waar je door de oude stad kunt lopen. Er staat een tempel voor Zeus en eentje voor Hera, er zijn verschillende gebouwen voor de atleten en de officials en er is natuurlijk een groot stadion, waar ze de spelen hielden. Daarnaast hebben ze twee musea, eentje waarin de archeologische vondsten van de stad tentoon zijn gesteld en één musea die gaat over de Olympische Spelen. Het was leuk om hier eens geweest te zijn, maar eerlijk gezegd vonden we Philippi leuker, omdat dat een plek was uit de bijbel. Toen we klaar waren bij het laatste museum, was het alweer half 7.

We besloten toen om wat te gaan eten in het stadje. (enigszins op het idee gebracht door een flyer onder onze ruitenwisser) Toen we daar doorheen liepen, kwamen we het gratis (!) museum van Archimedes tegen, waar we naar binnen zijn gegaan. Archimedes was één van de slimste mensen die ooit heeft geleefd. Hij heeft ontzettend veel uitvindingen gedaan. De eigenaar van het museum heeft zo’n beetje alle uitvindingen van hem nagebouwd! Er was een jonge vrouw, die heel enthousiast vertelde over alle uitvindingen. We hebben ook nog tangram geprobeerd (dat spel met driehoeken, die uiteindelijk een vierkant kunnen vormen), wat ook uitgevonden is door Archimedes, maar daar zijn we niet zo goed in haha. Jelte heeft nog een boek gekocht met allemaal zulk soort uitvindingen en daarna zijn we bij een restaurantje gaan eten. We aten Gyros en Souvlaki en kregen nog heerlijke Griekse yoghurt met honing en kaneel toe. De man van het restaurant was ontzettend aardig, maar volgens mij zijn we ook nog geen onaardige Grieken tegen gekomen. Toen we klaar waren met eten, was de zon net onder gegaan en we werden getrakteerd op een prachtige rode lucht. We moesten alleen nog wel een plekje zoeken om te overnachten. Park4night zei dat er een plekje aan de kust was, dus daar reden we heen. Best lastig om in het donker een plek te zoeken en over hobbelige wegen te rijden. Uiteindelijk bleven we naast een zandweg staan en gingen we gelijk naar bed, na een enerverende dag.

De volgende morgen is Jelte nog naar het strand gelopen en heeft hij een megagrote stootbal gevonden. Hij zat vol zeewater, dus was erg zwaar. Jelte heeft er een uur over gedaan om het water eruit te laten lopen en heeft hem toen boven op de bus gelegd.

Wat je al niet vind met ‘strandjutten’..

Daarna hebben we een half uurtje gereden naar een prachtig plekje. Het was een groot stuk land met veel schaduw en dichtbij het strand. Het land was van Russen die er hotels wilden bouwen, maar doordat het beschermd strand is (schildpadden leggen er hun eitjes) mochten ze er geen strandbedden neerzetten en is het plan afgeblazen. Nu is het een plek waar veel campers heen komen. We reden een keer heen en weer en parkeerden uiteindelijk naast een Nederlandse camper. Het bleek dat het van het Nederlandse stel was die we ook tegengekomen waren bij de Lidl en die een berichtje op onze website hadden achtergelaten. De wereld, of in dit geval Griekenland, is klein!

We zijn het hele weekend op dit plekje gebleven. We hebben gezwommen, een soort surfboard/bodyboard gemaakt van bamboe (die we Sinky noemden 😊 ), gebeld met vrienden en heit en mem en genoten van de koude douches. Het was namelijk behoorlijk warm en ’s nachts koelde het niet af. Het was ’s nachts 28 graden in de bus, dus heel goed sliepen we niet. Gelukkig konden we overdag uitrusten en chillen in de hangmat.

One Reply to “Week 23 – West-Griekenland”

  1. GAAF!!! Van jonkvrouw achter de raampjes naar beach-boy op het strand … lekker relaxed leven zo! 👍🏻☺️

Comments are closed.