Week 51 – In de BeNeLux!

Op zaterdag werden wakker in het natte Foix en maakten we ons op voor een lange dag rijden. We hadden namelijk het idee om onze ouders te verassen met kerst en aangezien we nog in het zuiden van Frankrijk zaten, moesten we kilometers maken! We lieten al snel de bergen en heuvels achter ons en reden het vlakke land in, langs Toulouse, door naar de Dordogne.

Later op de dag sloegen we een klein weggetje in, waar aan de rivier een picknickplaats zou liggen. Helaas heeft het in Frankrijk zoveel geregend dat alle rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Ons slaapplekje was ook helemaal verdwenen. Je kon nog net een bord zien waar de picknickplaats zou zijn. We zijn omgekeerd en hebben een plekje gevonden achter een begraafplaats. Jelte is toen het dorpje nog even ingelopen en kon bij een snackbar wat wifi snoepen.

Terwijl onze lasagne in de oven stond, kwamen er steeds meer auto’s het parkeerterrein op rijden. We keken toe hoe een groepje mensen zich helemaal aankleedde en even later met helmen, klimuitrustingen en slaapzakken het bos in trokken. Ook kwamen er jagers langs die met hun trompetten toeterden en hard schreeuwden. We hadden ons vermaak wel weer deze avond!

Na een rustige nacht kropen we weer voorin om een flink stuk te rijden. We vermijden de tolwegen, wat het soms een vermoeiende tocht maakt. Vandaag konden we gelukkig wel lekker doorrijden. Soms kwamen we wel mensen met gele hesjes tegen op rotondes die pallets in de fik staken en pamfletten uitdeelden. Het lijkt Nederland wel met alle protesten! Na een hele dag rijden kwamen we aan bij een meertje, waar het heerlijk rustig was. We konden de houtkachel aandoen en genieten van de rust.

Op maandagochtend hebben we samen overlegd. We wilden misschien nog naar Parijs, maar vonden het ook wel tof om door Luxemburg te gaan en nog even door de mooie heuvels te rijden. We besloten om dat laatste te doen en koersden richting Luxemburg. Eerst hebben we in het stadje Vierzon (spreek dat maar eens uit op z’n Frans!) gezocht naar een sticker, maar die konden we helaas niet vinden, dus reden we verder.

De weg richting Luxemburg ging over kleine wegen en door heel veel dorpjes. Zo hebben we een hele tour door Noord Frankrijk gemaakt en toch nog wat gezien van het land. Na weer een hele dag rijden, reden we een camperplaats op bij een brandweerkazerne. Daar stonden al twee campers, maar wij pasten er nog mooi tussen. Jelte heeft gepraat met de Nederlandse buurman en ‘s nachts konden we rustig slapen in Heinz tussen zijn witte vrienden.

De volgende morgen hebben we eerst in alle rust ontbeten, hebben we nog een stokbrood gekocht en daarna zijn we helemaal doorgereden naar Luxemburg. De Benelux, wow wat dichtbij huis! We reden in Esch naar een heuvel, waar we de bus parkeerden en zelf nog verder doorliepen. Daar was een kleine dierentuin (of uit de hand gelopen kinderboerderij), waar je gratis doorheen kon lopen. Je kon er eten kopen voor de dieren, maar als de Nederlanders die we zijn, hebben we gewoon gras geplukt en aan de hertjes gegeven. Nadat we alle dieren hadden gezien, zijn we terug naar de bus gelopen en zijn we naar een camperplaats gereden. Het stond er al aardig vol, maar gelukkig was er nog een plekje voor ons. Een uurtje later stond het hele terrein vol.

In de ochtend was het al snel rumoerig. De camperplaats lag aan het spoor en een redelijk drukke weg, waardoor we al op tijd wakker werden. We hebben ons stokbrood opgegeten en zijn toen naar Luxemburg stad gereden. Als eerste zijn we naar de Lidl gereden en wat was het fijn om eindelijk weer normaal brood en yoghurt te vinden in de supermarkt!

Daarna begon de zoektocht naar een parkeerplaats om de stad te bezoeken, wat en avontuur was dat! We hebben een uur gezocht en rondgereden, maar alle parkeerplaatsen waren vol of er kon geen grote bus meer bij. Onze laatste optie was een p+r buiten de stad. De parkeerplaats was vol, er stond zelfs een rij voor de slagbomen. Gelukkig was er buiten de omheining een plek speciaal voor auto’s boven de 3,5 ton. Uiteindelijk hebben we dus ook nog gratis geparkeerd! We zijn toen met het ov naar de stad gereden. Hier vonden we een nieuwe broek (zonder gaten!) voor Lydia en na even zoeken vonden we ook nog een goed te betalen sticker. De binnenstad vonden we niet heel bijzonder en was vooral omgetoverd tot kerstdorp, net buiten het centrum kon je de stadsmuur en de rivier goed zien.

Ons buskaartje was maar tot 2 uur geldig, dus na een rondje door de stad zijn we naar de bus gelopen en werden we weer naar Heinz gereden. Toen we uit de bus stapten werd Lydia bijna geschept door een auto. Een eng moment en we hebben God maar even extra bedankt voor Zijn bescherming!

Bij de bus zochten we op onze app naar een camperplaats. Wildkamperen zit er niet meer in, maar gratis camperplaatsen zijn er gelukkig wel veel. We reden door de prachtige heuvels en slingerende weggetjes van Luxemburg naar een klein stadje met een paar plekjes voor campers. Tegenover de plek was een fietsbaan, waar je over allemaal heuveltjes kon fietsen. We hebben een paar rondjes gefietst en kwamen erachter dat het met onze conditie wel een beetje slecht gesteld is! Toch was het leuk om even te fietsen en we hebben leuke slowmotionfilmpjes kunnen maken.

https://youtu.be/_1VcwRg0mpY

‘s Morgens heeft Jelte nog even met de Vlaamse buurman gepraat, die zei dat er die dag ervoor een hele optocht was geweest in Bastogne met oude legervoertuigen. Het was namelijk 75 jaar geleden dat de slag om Bastogne was geweest. Jammer dat we dat niet wisten, dat was wel tof geweest! Toch vonden we het nog wel mooi om er heen te gaan, dus zijn we naar België gereden. Het was prachtig weer en we genoten van de zon en de mooie heuvels.

In Bastogne is een groot monument ten nagedachtenis en herinnering aan de slag van Bastogne en de Amerikanen die hun leven hebben gegeven. Het is een enorm bouwwerk in de vorm van een ster met alle 50 staten van Amerika erop geschreven en de namen van de divisies die hadden meegevochten. Het was een indrukwekkend monument en er waren ook veel mensen die het bezochten.

Nadat we het monument hadden bezocht, was het nog niet heel erg laat. We hebben daarom wat gegeten en zijn toen naar Coo gereden, in het noordelijke stuk van de Ardennen. We reden door mooie dorpjes waar ze huizen hebben van natuursteen. Soms zag het er middeleeuws uit.

In Coo aangekomen zijn we naar de watervallen gelopen. Het is overal heel nat en dat kon je ook wel zien aan de watervallen. Ze waren heel groot en met een enorm kabaal kwam het water naar beneden. Verder was het stadje een beetje verlaten, net als de rest van de Ardennen en zijn we de bus weer in gekropen om naar een overnachtingsplek te rijden. Dat was nog even een stukje, maar we genoten van de mooie natuur om ons heen. De laatste paar km’s leidde google maps ons door een mooi bos en uiteindelijk kwamen we bij een lege camperplaats aan. Mooi, want zo konden we nog lekker de houtkachel aandoen.

Vrijdagochtend hebben we eerst lekker ontbeten en toen kreeg Jelte een linkje van Heit doorgestuurd met een oude mini die te koop stond. We waren helemaal niet bezig met oude mini’s, eerder met de Lada Niva die we zoveel in het oosten van Europa hebben zien rijden, dus deze kwam als een verassing. Heit stuurde hem ook alleen door als een grap, maar nadat we de advertentie hadden gelezen vonden we het eigenlijk wel een mooi project. We hebben er samen over gepraat en er ook samen voor gebeden: moeten we dit doen? Jelte heeft met de eigenaar gebeld en ‘s avonds ook met Heit en we hebben afgesproken dat Thijs, Anne-Frans en Heit de dag erna een kijkje zouden gaan nemen. We hebben ‘s middags een rondje gelopen door de regen en nog wat spelletjes gedaan, maar eigenlijk waren we heel de dag in de weer met de mini. We zijn benieuwd! Het is een echt project, maar dat maakt dat we iets leuks hebben om naar uit te kijken als we weer terug komen!

De volgende morgen heeft Lydia nog een handwas gedaan en zijn we daarna naar Brussel gereden. Heel apart om van het Franse deel naar het Vlaamse deel te rijden, alles is gelijk Nederlands. We hadden geleerd van onze parkeerervaring in Luxemburg en zijn naar een parkeerplaats buiten de stad gereden. Daarna zijn we met de tram naar de binnenstad gegaan. Het was behoorlijk druk, het was dan ook het weekend voor kerst. We hadden twee missies: twee stickers vinden (van Frankrijk en België) en Vlaamse friet eten. Dat is allebei gelukt!

Op een plein werden we gebeld door Thijs, die aan het kijken was bij ons nieuwe project. We hebben video gebeld en zo samen besloten de uitdaging aan te gaan. Als we thuis komen gaan Thijs en Jelte samen aan de mini sleutelen, heel leuk! Toen Heit, Mem en Thijs op bezoek waren in Albanië hebben we het met Thijs wel eens gehad om “ooit” zoiets samen te gaan doen..

Hierna hadden we het koud gekregen en zijn we naar de tram gelopen. Op het station konden we nog mooi een aantal films downloaden en daarna zijn we ingestapt. Bij de bus aangekomen reden we richting Antwerpen, waar we een camperplaats vonden op een dijk. Het was er lekker rustig en na een film konden we er fijn slapen.